Waarom kiezen we voor beton en bebouwing als we ook voor groen en leefbaarheid kunnen kiezen?

Dag iedereen!

Mijn naam is Brecht Verwulgen, en ik woon in de wijk Zwaan te Schoten. Na mijn studies als industrieel ingenieur in Antwerpen, begon ik mijn carrière bij Atlas Copco. Na twee jaar werken als IT projectingenieur, volgde ik mijn jongensdroom en stapte ik over naar de ruimtevaartsector bij Redwire Space.

Sinds mijn zes jaar ben ik actief bij Chiro Terdonck. Ondertussen ben ik leiding af, maar nog steeds ga ik mee op kamp om te koken voor de leden en de leidingsploeg. Iets wat ik nog zeker een aantal jaar ga blijven doen. 

Deze legislatuur ben ik steeds dieper in de politiek gerold. Eerst als lid van de jeugdraad, vervolgens als bestuurslid, en halverwege de legislatuur als trotse vertegenwoordiger van Groen in de gemeenteraad. Zes jaar geleden stelde ik me kandidaat op de lijst van Groen Schoten. Nooit had ik verwacht dat ik nu de lijsttrekker zou zijn van onze partij. Groen Schoten heeft mij de kans en de verantwoordelijkheid gegeven om deze rol te vervullen, en daarvoor ben ik enorm dankbaar. 

Samen met jullie wil ik werken aan een groenere, socialere en leefbaardere gemeente. Laten we samen bouwen aan een Schoten waarin we trots kunnen zijn op onze open ruimte, waar jongeren veilig kunnen samenkomen en waar industrie hand in hand gaat met een gezonde leefomgeving.

Onze visie
Waarom blijven we kiezen voor beton en dure bouwprojecten als we ook kunnen kiezen voor meer open ruimte en een leefbaar Schoten? Al jaren is er geen sprake van een betonstop in Schoten. Er wordt aan een snel tempo bijgebouwd waardoor het groene karakter van ons dorp verdwijnt. Groen Schoten staat voor het behoud en de uitbreiding van groene ruimte in onze gemeente. Wij willen een halt toeroepen aan de verstedelijking in Schoten zodat we binnenkort niet moeten spreken van “Schoten Bad’, maar van “Schoten Stad”.
Waarom kiezen we voor beton en dure bouwprojecten als we ook kunnen kiezen voor parken en open ruimtes? Momenteel zijn er talloze bouwprojecten gepland die druk zetten op de bestaande wijken. Bijkomend zijn deze nieuwe huizen en appartementen vaak te duur voor jonge gezinnen en ze zorgen ervoor dat er steeds meer open ruimte moet wijken. Stel u voor wat er mogelijk zou zijn met een parkje of een gemeentelijke zwemvijver in plaats van nog meer beton en baksteen. Alleen met Groen kunnen we van Schoten weer de groene rand maken rond Antwerpen waar een nieuw geplaatste woning, ook een betaalbare woning is.

Dat brengt ons bij het tweede punt waarop ik wil inzetten: Schoten Bad! Stilletjes aan vergeten de mensen dat Schoten een verleden had van vrij zwemmen in de Vaart. Vandaag kan er zelfs geen vlottentocht meer georganiseerd worden. Ik vind dat een trieste zaak. Waar ouders vroeger langs de kant van de weg staan te juichen naar hun kinderen die peddelen om de vlottentochtbeker, staat nu enkel nog maar Japanse Duizendknoop – ofwel een groene woestijn.
Groen Schoten wilt in gesprek gaan met de Vlaamse waterweg om zo een deel van de Vaart geschikt te maken voor recreatie. Ook willen we een deel van landschapspark de Zwaan inrichten zodat er aan zachte waterrecreatie kan gedaan worden: een verfrissende plek voor in de zomer, een plek om te schaatsen in de winter (als het weer het toe laat natuurlijk).

Ambitie
Mijn ambitie is om Schoten betaalbaar en groen te maken. We willen dat iedereen zich vlot en veilig kan verplaatsen, of dat nu met de fiets, te voet, met de step of met de wagen is. Er komt een nieuw project aan de E10-plas waarbij een deel van het weiland wordt omgevormd tot een recreatief gebied. Ik wil ervoor zorgen dat Schoten weer een plek krijgt waar iedereen openbaar kan zwemmen, ontspannen en zich verfrissen.

Daarnaast is het essentieel dat we weer gaan investeren in onze jeugd. Het jeugdhuis dat 60 jaar heeft bestaan, is in 2022 failliet verklaard. Wij willen actief op zoek gaan naar een nieuwe locatie voor jeugdwerking, zodat jongeren een veilige plek hebben om samen te komen zonder afhankelijk te zijn van cafés of de openbare weg.

Schoten heeft bloeiende industrie met een (aantal) industriezones, maar dit mag nooit ten koste gaan van de leefbaarheid. In wijken zoals Liebig, Deuzeld en Kasteeldreef zien we dat de industrie soms ten koste gaat van de gezondheid van de bewoners. Groen heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor gesprekken met de industrie om te pleiten voor investeringen in schonere processen. Helaas ervaren buurtbewoners nog steeds overlast van geuren en geluid. Wij blijven strijden voor een schoner en gezonder Schoten.

We weten dat het niet eenvoudig zal zijn om een groene burgemeester of schepen te leveren in deze gemeente, zeker met sterke kandidaten zoals Maarten De Veuster, Annelies Verlinden en Tom Van Grieken. Toch zijn we vastberaden om onze visie voor Schoten waar te maken: een schonere, socialere en meer leefbare gemeente.

Ik hoop dat u ons uw vertrouwen geeft om samen Schoten te vergroenen en te verbeteren.

Met vriendelijke groet,

Brecht Verwulgen
Lijsttrekker Groen Schoten

Andere Kandidaten