Zwemmen we binnenkort in een propere vaart?

23 September 2019

Zwemmen we binnenkort in een propere vaart?

Tijdens de gemeenteraad van september stelt Jong Groen fractielid Olivier Coppens een vraag aan het bestuur over zwemmen in de vaart. De borden met waarschuwingen voor stevige boetes ontgaan de Schotenaar niet. We vragen ons af waar de plotse strenge taal vandaan komt.  

Burgervader Maarten De Veuster (N-VA) verduidelijkt dat er een toename is van het 'sluisspringen', een trend die niet kan. Hier staan we als Jong Groen op 1 lijn met de burgemeester. De Veuster belooft dat er geen heksenjacht komt op vaartzwemmers. Jong Groen staat achter een frisse duik in de vaart als de waterkwaliteit in orde is. De burgemeester treedt ons hier zelfs in bij en lanceert het idee voor een afgebakende zwemplek. Momenteel zorgt blauwalg echter voor een kink in de kabel. De groei ervan wordt in de hand gewerkt door een (te) hoog gehalte aan voedingsstoffen in het water, een hoge watertemperatuur en een gebrek aan stroming waardoor de bacteriën lange tijd ter plaatse blijven.

Zorgen voor proper vaartwater zal met de huidige klimaatopwarming dus niet eenvoudig zijn! Als de burgemeester even enthousiast is over het burgemeestersconvenant als het openen van een badplaats, komt het helemaal goed!

Olivier Coppens: "De burgemeester wordt klimaatenthousiast nu hij terug een zwemplek wilt in de vaart"

Zwemmen we binnenkort terug in de vaart zoals ten tijde van Schootenbad?

 

Ook bij ATV hadden ze oren naar onze vraag.