Gemeente koopt 1 ha bos na acties Jong Groen

12 December 2020

Gemeente koopt 1 ha bos na acties Jong Groen

De gemeente Schoten koopt aan de Ransuildreef 1 ha speelbos voor jeugdbewegingen. Eindelijk! Dankzij de druk van Jong Groen is het gemeentebestuur in actie geschoten.

Meer speelbos in de wijk Donk!

Zo klonk het ruim 1,5 jaar geleden op het oud stort tijdens Jong Groen zijn succesvolste actie tot nu toe! Niet alleen succesvol door de grote opkomst en de media-aandacht die ermee gepaard ging, maar ook door de eerste stap die nu gezet wordt door het gemeentebestuur.
De vraag naar meer speelgroen over de vaart leeft al veel langer dan die welbepaalde actie aan het oude stort. Chiro Terdonck, 1 van de aanwezige Chiro’s op de Jong Groen actie, is al lang voorvechter. Nu moeten ze noodgedwongen spelen op het Wijtschot dat binnenkort, spijtig genoeg, omgetoverd zal worden tot kmo-zone. Maar niet getreurd, er is een alternatief in de wijk, namelijk het bos in de Ransuildreef!

Actie Jong Groen op 10 februari 2019 voor meer speelbos

Ransuildreef

Daar ligt een stuk bos van ongeveer 5 ha groot dat vroeger al gebruikt werd door Chiro’s om in te spelen. Na wat strubbelingen met de eigenaar heeft deze, nadat Chiro Terdonck uit goodwill het bos helemaal had opgeruimd, zijn grond omheind waardoor die niet meer toegankelijk is. Nu zijn wij, net als de voltallige jeugdraad, al langer vragende partij aan de gemeente om dit stuk bos over te kopen, zodat er terug wat openbare groene ruimte komt in de wijk Donk.
Jammer genoeg is de eigenaar nog niet bereid om zijn bos te verkopen aan de gemeente en gaat het voorlopig enkel over aan aangrenzend, kleiner stukje bos van ongeveer 1 hectare groot. Maar alle beetjes helpen en laat het een eerste steen zijn die verlegd wordt in de rivier die kan uitmonden in een prachtig speelbos van 5 hectare groot!
Onze jongerenvoorzitter en longtime Chiroleider Jelmer was dan ook zeer enthousiast om uitgerekend op de Dag Van De Jeugdbeweging (DVDJ) het goede nieuws te vernemen.

Jelmer: “Een betere dag hadden ze hiervoor niet kunnen uitkiezen, een deugddoend lichtpuntje in een door corona overschaduwde DVDJ. Ik kan alleen maar trots zijn dat onze grootschalige actie tot resultaat heeft geleid, al is het nog maar een begin en zullen we blijven strijden voor de resterende 4 ha”.

Hondenloopzone

Even hielden we ons hart vast toen we vernamen dat er misschien geen speelbos maar een hondenloopzone zou komen op het terrein!
Jong Groen is natuurlijk niet tegen hondenloopzones. Onze trouwe viervoeters verdienen een stuk open ruimte om helemaal uit de bol te gaan!
Wel waren we verbaasd in dit specifiek geval. De jeugd vraagt immers al zo lang naar een speelbos in deze wijk.
De jeugdraad uitte in haar manifest naar aanleiding van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ook de bezorgdheid over het gebruik van elk stukje openbare ruimte door hondenweiden. Rest er dan nog ruimte voor onze Schotense jongeren?

De 1 ha speelbos die door de gemeente wordt aangekocht