Zo slim als de natuur
25 September 2019
Boekbespreking: 12 revolutionaire manieren om voedsel en energie te produceren Een overvloed aan voedsel en energie, ook als de wereldbevolking verdubbelt, zonder de natuur aan te tasten. Er kunnen miljoenen banen gecreëerd worden door anders naar ecosystemen te kijken en door de beschikbare ruimte en bronnen beter te benutten. Herstel van schade aan de natuur is mogelijk.Dat is de visie die in het boek 'Zo slim als de natuur' (2019) wordt voorgesteld.
Auteur Gunter Pauli maakt duidelijk dat de natuur een ongelooflijk efficiënt bedrijfsmodel kent: geen afval, geen vervuiling, geen werkloosheid. De natuur vindt in gezonde ecosystemen de juiste maat voor alles en iedereen. Hand in hand met de natuur werken is voor de mens de enige weg. We moeten de aarde niet vragen om meer te produceren, maar meer doen met wat de aarde al produceert.
'Zo slim als de natuur' laat glashelder zien dat de schaal van verduurzaming veel groter kan zijn dan we denken.
Hiervoor ontwikkelt Pauli twaalf trends:
- de landbouw verruimen van 2D naar 3D
- gebruiken wat je hebt en niet wat je kunt krijgen
- productie richten op waarde en niet op kosten
- de winst voor weinigen omdraaien naar voordelen voor allen
- nooit maximaliseren maar steeds optimaliseren
- niet standaardiseren maar diversifiëren
- geen scheikunde en genetica maar natuurkunde en biologie
- hernieuwbaar en regeneratief en niet afbreekbaar of duurzaam
- van beheersing naar weerbaarheid
- van schaarste naar overvloed
- van natuurbescherming naar herstel van ecosystemen
- vervang de kloof tussen goed en slecht door altijd in staat te zijn het beter te doen.
Zo lees je over bedrijven die paddenstoelen kweken op koffiedik, waardoor de afvalberg slinkt en de voedselproductie toeneemt. Maar er passeren ook gratis en gebruikte wegwerpluiers de revue, die verwerkt worden tot een soort van zwarte aarde waar fruitbomen op groeien. En dankzij zeewierteelt wordt niet alleen biobrandstof gecreëerd, maar ook veevoer en meststof.
Gunter Pauli (°1956) is voormalig eigenaar van het Vlaamse bedrijf Ecover. Een bedrijf dat zich toelegt op het produceren van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. In 1994 stichtte hij ZERI (Zero Emissions Research and Initiatives), dat werd gelanceerd door de United Nations University in Tokio. ZERI richt zich op het ontwikkelen van kenniscentra met als doel duurzame productiemethoden te ontwikkelen zonder afval.
www.zeri.org
Het boek 'Zo slim als de natuur' telt 176 bladzijden en is uitgegeven bij Nieuw Amsterdam. Je kan het lenen in de bibliotheek van Schoten.