Verbroedering Voorschoten

30 Mei 2024

Verbroedering Voorschoten

"Ontzettend gezellig, leuk om Schoten te leren kennen. Groen Schoten mag trots zijn op waar jullie mee bezig zijn."

Op een warme 1 mei feestdag verbroederen Groen Schoten en GroenLinks Voorschoten over de grens.

Lange tijd heeft Schoten een zusterband gehad met het Nederlandse Voorschoten. Een voorbeeld van internationale contacten die Groen Schoten graag terug wil aanhalen. Vorig jaar reeds heeft Groen Schoten een bezoek gebracht aan Voorschoten voor een ontvangst door de lokale GroenLinks afdeling. We startte we de dag met een bezoek aan het Arsenaal om wat geschiedenis van onze gemeente over te brengen. Met dank aan Bob Chabot voor de ontvangst.
Na de geschiedenisles gidste gelegenheidsgids Groen Schoten raadslid Peter Arnauw, één van de trekkers van deze uitwisseling, de groep tot aan het gemeentepark om daar fietsen te ontlenen bij Op Wielekes. De Nederlandse vrienden zijn erg enthousiast over dit project misschien krijgt wel een gevolg in Voorschoten. We fietsten langs de Hoogmolenbrug, Mama Kalinka en domein Asbroek tot aan de Orangerie in Vordenstein voor de middaglunch. Een welgekomen pauze bij fantastisch weer. Na de ontvangst bij Paul Warmenbol en zijn medewerkers wandelde we een stukje door het park. Onze fietstocht leidde ons nog door het Peerdsbos, langs de Schoten Vaart en een bezoek aan de 40-jaar viering van de Vier Notelaars aan het Wijtschot.

Rond 17u volgde dan een kort internationaal campagne moment. Liefst 5 Groen kandidaten voor de Europese Parlementsverkiezingen, onder leiding van nummer twee Thomas Jans, kwamen tot in Schoten om in de Atheneumwijk deur-aan-deur bij de Schotenaar te polsen hoe zij over Europa en internationale samenwerking denken. Je voelt toch dat men een sterke Europese Unie wil die mondiaal het voortouw neemt in klimaatbeleid of sociale rechtenbescherming. Groen pleit in haar Europese campagne bijvoorbeeld voor een Europees systeem om treintickets te kopen zodat het makkelijker wordt om door Europa te reizen met de trein. Hartverwarmend dat we binnen de ecologische familie kunnen tonen dat we over de grenzen heen de grote problemen samen willen aanpakken.

De dag eindigden we, hoe kan het anders, bij een wereldberoemde spaghetti van café Den Trol.
De vriendschapsband tussen Groen Schoten en GroenLinks Voorschoten kan niet meer stuk. "Dank voor jullie gastvrijheid. Op de trein terug zaten we alweer plannen te maken voor jullie volgende bezoek aan Voorschoten", aldus Conny van Der Krogt, GroenLinks gemeenteraadslid in Voorschoten. 

"Ontzettend gezellig, leuk om Schoten te leren kennen. Groen Schoten mag trots zijn op waar jullie mee bezig zijn.", aldus Albert Deuzeman, Fractievoorzitter GroenLinks in de gemeenteraad van Voorschoten.

"Hopelijk wil onze gemeente bekijken hoe de zusterband terug aangehaald kan worden. Internationaal zijn het uitdagende tijden. Deze kleine ontmoetingen over de grenzen heen brengen inzichten en nodige verbinding tussen Europeanen. Wij geven hiermee een voorzet, zien of de gemeente erin mee wil gaan." Harald Gjertsen, Voorzitter Groen Schoten