Jong Groen speelt troefkaarten -koning Jelmer & boer Brecht

24 Januari 2024

Jong Groen speelt troefkaarten  -koning Jelmer & boer Brecht

"Fijn dat jongeren zich blijven inzetten voor het klimaat en voor gelijkheid"                          Brecht & Jelmer

Brecht Verwulgen en co van Jong Groen Schoten verdeelden over de Schotense cafés waar veel generatiegenoten komen twintig sets gepersonaliseerde speelkaarten. “Met deze ludieke actie vieren we het einde van het begin van 2024 en de heropstart van onze jongerenafdeling”, aldus Verwulgen.

Het afgelopen jaar hebben zich meerdere jongeren aangemeld om opnieuw een actieve rol te spelen in Jong Groen Schoten. “Met de verkiezingen van 2024 in het vooruitzicht willen ook de progressieve en meer links georiënteerde jongeren blijkbaar vertegenwordigd worden”, stelt Verwulgen (24) vast, die zelf twee jaar geleden zijn intrede deed in de gemeenteraad ter vervanging van Olivier Coppens.

“Met de verkiezingen van 2024 in het vooruitzicht willen ook de progressieve en meer links georiënteerde jongeren blijkbaar vertegenwordigd worden!” Brecht Verwulgen

Jong Groen Schoten (JGS) wil dat de politiek in Schoten zich op een ecologische en sociaal verantwoorde manier opstelt. In het verleden hebben ze met gerichte acties de focus proberen leggen op een aantal problemen in Schoten. Brecht Verwulgen: “Door deze acties kreeg het voetbalveldje van Cogelspark nieuwe netten, werd er een perceel bosgrond naast de Ransuildreef aangekocht en staat er nog steeds geen nieuwe KMO zone op het natuurgebied ‘het Wijtschot’. Vooral dit laatste is een verwezenlijking waar JGS zeer trots op is. De weinige natuur die in Schoten nog rest door dit beleid kunnen we niet verloren laten gaan.”

Nieuwe Groene golf

Jelmer Snoeys (27), de herverkozen voorzitter van JGS, kijkt hoopvol naar de toekomst: De groene golf van de afgelopen jaren mist volgens hem ook in Schoten zijn effect niet. “Wij hebben het afgelopen half jaar vier actieve, nieuwe leden bijgekregen. Nellie, Joren, Evi en Simon denken nu mee na over hoe we van Schoten een socialere, groenere gemeente kunnen maken. Het is duidelijk dat jongeren zich blijven inzetten voor het klimaat en voor gelijkheid en dat is een goed teken”, aldus Snoeys.

“Wij hebben het afgelopen half jaar vier actieve, nieuwe leden bijgekregen. Nellie, Joren, Evi en Simon denken nu mee na over hoe we van Schoten een socialere, groenere gemeente kunnen maken." Jelmer Snoeys

De banden met moederpartij Groen Schoten en haar voorzitter Harald Gjertsen zijn hecht. Voormalig Groen-raadslid Olivier Coppens zakt nog regelmatig af naar Schoten om zijn ervaring te delen. Brecht Verwulgen werd zopas aangesteld als de nieuwe secretaris van de groene jongerenpartij en ondersteunt Jelmer en de rest van de leden bij hun werking.

Kaartavond La Cantina

Op donderdag 1 februari organiseert Jong Groen Schoten overigens een kaartavond in La Cantina waar jongeren uitgenodigd zijn om hun stem te laten horen en iets te komen drinken.

Brecht Verwulgen: “Het doel van deze avond is om jongeren in Schoten bij elkaar te brengen en hen de kans te geven om mee te denken. Iedereen is welkom om van zich te laten horen en op een informele manier te praten over hoe we Schoten samen een betere plek kunnen maken. Binnen JGS proberen wij een klankbord te zijn voor deze jongeren zodat ook hun noden kunnen worden ingevuld.”

Jong Groen Schoten heeft in het verleden al actie ondernomen om aandacht te vragen voor de waterkwaliteit en zwemgelegenheid in Schoten vaart. Nu Vlaanderen de regelgeving omtrent zwemmen in openbaar water aan het versoepelen is, vraagt JGS het gemeentebestuur om deze opportuniteit te grijpen en een stuk openbaar water te voorzien om te zwemmen. Wij hopen dat er meer interessante ideeën zoals dit uit de bus komen tijdens onze kaartavond.”

Om jongeren meer te betrekken bij deze ideeën en hun stem te laten tellen, deelde Jelmer samen met het Jong Groen team twintig sets gepersonaliseerde speelkaarten uit aan de cafés van Schoten. Elk café in Schoten kreeg een set met in de plaats van de klassieke heer, dame en boer nu verklede Jong Groen-leden: koning Jelmer, Queen Evi en Boer Brecht. Ook de oud-jong Groen leden zijn vertegenwoordigd op de azen: Rode Azen voor voorzitter Harald en de zwarte Azen voor sympathisant Olivier.