Petra De Sutter in Schoten

29 April 2023

Petra De Sutter in Schoten

Een vicepremier die naar Schoten komt, dat gebeurt niet elke dag, we kunnen dan ook van een zeer succesvolle avond spreken!       Harald Gjertsen, Voorzitter

Op dinsdagavond 18 april 2023 bracht Petra De Sutter een bezoek aan Schoten. De avond begon aan het Tibetaans Instituut. Harald Gjertsen, voorzitter van Groen Schoten, ontving samen met Karel Bolckmans, voorzitter van het Tibetaans Instituut, de federale Groen minister aan de zonnige Tempel in de Kruispadstraat. Ook Lama Zeupa was helemaal uit Hoei gekomen om Petra te ontvangen. Petra was in het verleden al vaker in het centrum van Hoei geweest, en kent Lama Zeupa al langer. Het bezoek bij het Tibetaans Instituut werd niet enkel gepland omdat het instituut een enorm mooie locatie is, maar ook omdat Boeddhisme mogelijks officieel erkend wordt als niet-confessionele levensbeschouwing in België. In de ministerraad werd het alvast goedgekeurd. Petra De Sutter beschouwt zichzelf als één van de naar schatting 150000 boeddhisten in België. Na kennismaking tussen minister, Groen Schoten, de vrijwilligers van het Tibetaans instituut en aanwezige leden van de Tibetaanse gemeenschap, werd er tijd gemaakt voor een korte meditatie van 15 minuten. Gevolgd met gebak en typisch Tibetaanse thee. Voorzitter Harald Gjertsen: "Schoten mag trots zijn op dit instituut, een baken van inspiratie en rust in drukke tijden. Aangename en hartelijke vrijwilligers. Bedankt voor jullie ontvangst."

Na het bezoek aan het Tibetaans Instituut vertrekt een colonne Groenen richting Parochiezaal Bloemendaal. Waar Petra de Sutter wordt er opgewacht door een ander deel van het Groen Schoten bestuur en ongeveer 50 aanwezigen die graag in debat gaan. Nadat iedereen reeds op voorhand vragen kon doorsturen worden gedurende de avond verscheidene thema's behandeld. Moderator Geert Van Echelpoel, gekend in Schoten de regio van verschillende radiozenders en presentaties allerhande, stelt de vragen en moet een bevlogen minister geregeld onderbreken. Trots op de federale regeringsdeelname is ze zeker. Groene aanwezigen ook, vandaar ook het eerste thema: Groen in de federale regering. Minister De Sutter heeft het oa over de vergroening van het wagenpark door de aanpassingen aan de bedrijfswagens, hoe de postwet wordt aangepast om pakjesbezorgers een beter statuut te geven en uiteraard de verlenging van twee kerncentrales. "Door twintig jaar wanbeleid op energie en een oorlog op het continent kan dit niet anders. Maar wees er zeker van: nog nooit was er een bekwamere minister van energie dan Tinne Van der Straeten. Zij verlegt nu stenen voor de komende twintig jaar, ook op Europees niveau, België mag daar trots op zijn."

"Maar wees er zeker van: nog nooit was er een bekwamere minister van energie dan Tinne Van der Straeten." Petra De Sutter

Energie wordt als apart thema aangepakt want er bestaan duidelijk ook in Schoten veel vragen rond dit thema. De richting is echter duidelijk: nieuwe kerncentrales zullen nooit klaar zijn voordat hernieuwbaar, wat nu al goedkoper is, deze techniek van de vorige eeuw volledig heeft weggespeeld. Kerncentrales van de nieuwe versie, de SMR's, daar investeren we in vanuit de federale regering. Minister de Sutter: "Ik bekijk het als wetenschapper, ik ben niet tegen onderzoek maar als politica moeten we ook beslissen. Onze keuze is nu voor een techniek die werkt en klimaatneutraal is, nl. Hernieuwbaar. Of daar later kleine kerncentrales bijkomen dat is vooral aan de sector zelf en het onderzoek dat zij nog willen doen hiernaar. Het is toch een beetje raar dat dit onderzoek door de overheid zelf moet gebeuren. Goede ondernemers zouden dit zelf doen, of het moet zijn dat het niet rendabel is, net zoals de techniek uit het verleden ook enkel kon bestaan met subsidies van de overheid. De toekomst zal dat verhaal wel schrijven, wij beslissen in het heden en gaan voor zekerheid."

Verder vindt de Minister het Woke-thema een debat waar niemand echt zit op de wachten, opgeklopt uit electorale redenen vanuit rechts die dit in Amerika zien werken bij een bepaalde oud-president. Er moeten sowieso gelijke rechten komen voor vrouwen, holebi's en er moet meer gedaan worden tegen racisme. Een beetje "woke" roepen mag deze progressieve politieke acties niet tegenhouden.

Bij het thema "Politieke vernieuwing" herhaalt de minister het Groen standpunt voor de federale kieskring. Dat Open VLD dit nu ook wil is goed om te horen. Op federaal vlak is het toch vooral de Groene familie die toont hoe je over de taalgrens samenwerkt in één fractie. Momenteel kan je enkel in je eigen provincie stemmen op kandidaten, in Antwerpen kan je dus niet op onze premier stemmen. Ik veronderstel dat het vooral daarom is dat Open VLD hier mee komt, in de hoop De Croo overal stemmen te laten halen. Maar de Groenen vinden dit dus al langer, jullie kunnen ook niet op mezelf stemmen aldus de minister. Misschien ben ik ook wel kandidaat-premier, dan wil ik me in heel het land verantwoorden en tonen waarom dat kan of niet. (Groen Schoten is alvast fan van premier De Suttter.) Minister De Sutter lijkt, zoals het publiek ook wel gewonnen voor herfederalisering. Waarom Vlaanderen niet terug afschaffen wordt geopperd, wat we zelf doen doen we slechter of niet meer. Zover wil de minister niet gaan maar bepaalde thema's zouden in aanmerking kunnen komen zoals vergunningenbeleid. Bekijk nu de broodnodige Ventulushoogspanningslijn. Iedereen weet dat die cruciaal is. Nu wordt deze gewoon uitgesteld door lokale problemen die in de Vlaamse regering zijn geslopen. Federale plannen kunnen zo gedwarsboomd worden, dat is in niemands voordeel.

Als afsluiter terug een vraag over een bevoegdheid van de minister, die bevestigd dat er een derde telecomspeler onderweg is voor ons land om zo de vrije markt een lagere prijs te helpen verkrijgen voor deze diensten in België.

Van een succesvolle avond gesproken. Een vicepremier die naar Schoten komt, dat gebeurt niet elke dag. En als het dan nog eens een topprofessional is die zeer hartelijk nog wat bleef napraten mag Groen Schoten trots zijn over hoe dit geregeld werd.
Dank aan iedereen die erbij was.