Nieuwjaarsreceptie 2021

25 Mei 2021

Nieuwjaarsreceptie 2021

Ook in Coronatijden engageerde de Schotense Groenen een nieuwjaarsreceptie, hetzij via de computer. Alle leden werden uitgenodigd en voorzien van een pakket met een drankje naar keuze en versnaperingen van de lokale Oxfam Wereldwinkel.

Na de nieuwjaar speech van voorzitter Harald Gjertsen, waar hij de jaarbalans opmaakte, was het tijd voor de uitreiking van de Groene Pluim. De prijs voor een duurzaam of sociaal project/verdienste. Nu we aan de 4e editie zitten kunnen we toch al van een traditie spreken. De kandidaten waren dit jaar: Dos Winkel van Seafirst, TEJO Schoten en Sarah van Jeugdhuis Kaddish met de Buurderij en de eco-workshops.

De leden van Groen en de gasten van de kandidaten mochten hun stem uitbrengen waarna jongerenvoorzitter Jelmer Snoeys Sarah van Jeugdhuis Kaddish tot winnaar mocht bekronen. Sarah gaf in haar overwinningsspeech zeer blij te zijn met de onderscheiding en het als bevestiging van het geleverde werk te zien.

De Buurderij is een initiatief waarbij lokale buren en handelaren hun producten rechtstreeks aan de consument kunnen aanbieden. Zo weten we weer waar ons voedsel vandaan komt en betalen we een eerlijke prijs voor het eten en drinken. De klant bestelt rechtstreeks bij de verkoper via het platform van de Buurderij. Na 2 jaar valt het populaire concept in Schoten in de prijzen. Ook de eco-workshops droegen bij tot de overwinning. Tijdens deze workshops kunnen mensen in het jeugdhuis hun eigen cosmetica, schoonmaakmiddelen,... leren maken. Hier met oog op de ecologische gedachten.

Hiermee wonnen ze de stemming nipt van TEJO Schoten en Dos Winkel, de oprichter van de Sea First Foundation. Een organisatie die de oceaan diversiteit probeert te beschermen. Als internationaal gereputeerde onderwaterfotograaf zag hij met eigen ogen de achteruitgang van ecosystemen en besloot hier iets aan te doen. Dos geeft tot op vandaag lezingen en probeert een breed publiek te overtuigen van de relatie tussen onze vlees- en visconsumptie, ontbossing, klimaatverandering en de verzuring van de oceanen.

TEJO staat voor Therapeuten voor jongeren, deze organisatie bied gratis laagdrempelige therapeutische hulp aan jongeren. De jongeren die ergens mee worstelt kan tijdens de openingsuren binnenstappen en een afspraak vastleggen met een therapeut, die zich op vrijwillige basis engageert binnen TEJO om gratis hulp te kunnen bieden aan deze jongeren. Deze is wel beperkt tot 10 sessies per jaar waarin ze proberen de jongeren terug op weg te helpen of indien nodig door te verwijzen naar verdere hulp. Spijtig genoeg is de vraag naar dit soort laagdrempelige psychologische hulp zo groot dat ze noodgedwongen met een wachtlijst moeten werken momenteel.

Wie meer wilt weten over deze 3 organisaties kan altijd terecht op hun respectievelijke websites:

de Buurderij

Sea First

TEJO Schoten

Verder kwam fractieleider Peter Arnauw terug op het afgelopen jaar in de gemeenteraad. Hier pleitte hij voor meer inspraak in grote bouwdossiers en werd er herinnerd aan de 422 beloofde nieuwe bomen.

Ook het heengaan van Schotens Boegbeeld Dirk Gadeyne kreeg zijn plekje in de receptie.