Lentedrink 2023

16 Mei 2023

Lentedrink 2023

Thuislozenopvang Anapneusis vzw won dit jaar de groene pluim voor inclusieve jongerenwerking Studjio Bos & de lokale fietsbibliotheek Op Wielekes.

Naar ondertussen jaarlijkse gewoonte nodigde Groen Schoten leden en sympathisanten uit voor de jaarlijkse lentedrink. Daarbij werd traditioneel ook een organisatie in de bloemen gezet die zich maatschappelijk erg verdienstelijk maakt. Dit keer viel de keuze op de vzw Anapneusis.

Afdelingsvoorzitter Harald Gjertsen ontving tientallen eigen leden, mandatarissen en andere Groen-sympathisanten in het gemeentelijk lokaal aan de Schijnparklaan. Ook enkele vertegenwoordigers van andere lokale partijen tekenden present.

Kim Buyst, Federaal Parlementslid voor Groen was de spreker van dienst. Zij zei dat klimaatgezind zijn niet enkel een individuele aansprakelijkheid is. Het licht uitschakelen, water besparen en andere duurzame acties behoren ook tot de verantwoordelijkheid van de grote vervuilers, die volgens Buyst nu al te vaak buiten schot blijven.

"Groen wil van de meest duurzame keuze, de meest logische keuze maken. Het is tijd om de grote vervuilers aan te pakken!"  Kim Buyst - Federaal parlementslid

Traditioneel reikte Groen Schoten ook haar Groene Pluim uit. Een onderscheiding voor Schotense verenigingen die zich sociaal of ecologisch inzetten voor de lokale gemeenschap. Dit jaar waren de kandidaten inclusieve jongerenwerking Studijo Bos, thuislozenopvang Anapneusis vzw en de lokale fietsbibliotheek Op Wielekes. Na een stemronde onder de aanwezigen werd Anapneusis VZW tot winnaar gekroond.

Anapneusis – Grieks voor ‘op adem komen’ – is een kleinschalig project van begeleid wonen en het geesteskind van Schotenaar Pol Hicguet. Samen met enkele vrienden bouwde hij in de buurt van de E10-plas een toevluchtsoord voor gewezen dakloze mannen. In enkele huizen wonen in totaal acht mensen apart en toch tezamen: co-housing. Ze beschikken elk over hun eigen studiootje, maar er is ook een gemeenschappelijke ruimte. De groep wordt begeleid door een OCMW-medewerker van Schoten en door een eigen kracht van Anapneusis.

Zowel de gemeenschappelijke ruimte als één van de gebouwen, met daarin vier studio’s, werden recent vervangen door een doorgedreven ecologische nieuwbouw. De bewoners namen de vier studio’s en gemeenschappelijk ruimte onlangs in gebruik.