Lentedrink & Groene pluim 2022

02 Mei 2022

Lentedrink & Groene pluim 2022

Zaterdag 30 april om 15u verzamelde de lokale Groen Schoten afdeling haar leden en sympathisanten aan het wijklokaal in de Lariksdreef 2 voor hun jaarlijkse receptie. Door Corona werd editie 2022 in januari nog uitgesteld, nu de maatregelen het opnieuw toelaten was voorzitter Harald Gjertsen blij eindelijk terug tussen de mensen te staan. Receptie in 2021 werd nog ludiek online georganiseerd met pakketjes van de Wereldwinkel, iedereen was het er mee eens dat dit goed was voor eenmaal. Ook enkele eerder pogingen om fysiek acties te ondernemen werden door coronagolven telkens gedwarsboomd.

Voor de gelegenheid werd nationaal boegbeeld en fractieleider in het federale parlement Wouter De Vriendt overgebracht van het verre Oostende. Volledig met het openbaar vervoer in Schoten geraken is toch niet zo handig gebleken, trein en taxi werden gecombineerd. Wouter DV: "Ik ben zelf nog maar zelden voor lokale evenementen zo ver uit Oostende gegaan, maar jullie uitnodiging paste perfect in men agenda ik heb dan ook niet getwijfeld om een op bezoek te komen in de gele rand rond Antwerpen." Dat de nationale Groen voorzitterskandidaturen ten laatste dinsdag op het partijbureau moeten binnen zijn was dan weer een toevallige kans om in Schoten één van de grote kandidaten aan de tand te voelen. Wouter DV: "Ik ben nog niet zo lang fractieleider, dit werk ligt me ook wel, je moet in de politiek niet op elke opportuniteit springen die zich eventueel voordoet." Zondagochtend kwam dan het nieuws dat Wouter DV, desondanks toch wat Schotense aanmoedigingen, geen kandidaat zou zijn.
In een korte speech verwoorde Wouter DV enkele verwezenlijkheden van de federale Vivaldi regering op vlak van Energie door Groen minister Tinne Vanderstraeten, na 20 jaar stilstaan worden er in compromis met de andere partijen eindelijk grote stappengezet naar een België op hernieuwbare energie. De vele successen van de Groenen elders in Europa kunnen hopelijk een nog grotere hernieuwbare golf teweegbrengen in gans Europa. Wat betreft koopkracht pleiten wij trouwens in Europa nog steeds voor de bevriezing van de Energieprijzen voor de consumenten. Dat zou er op korte termijn echt van moeten komen. Het federale sociale tarief voor een miljoen gezinnen helpt veel maar niet iedereen. Europa kan zoals zo vaak in crisissen deze opportuniteit best pakken en iets meer betekenen voor de gewone burger.
Als je op een constructieve manier aan politiek doet, zoals wij Groenen overal proberen, is samenwerking altijd mogelijk!
Wouter De Vriendt
Wouter DV haalde ook de samenwerking aan die Groen heeft in Oostende met N-VA, Open Vld en CD&V. Als je op een constructieve manier aan politiek doet, zoals wij Groenen overal proberen, is samenwerking altijd mogelijk. Groen Schoten Voorzitter Harald Gjertsen merkte ook op dat bijna alle andere politieke partijen een afvaardiging stuurden naar de receptie. 
Een bewijs dat Groen in Schoten in het centrum van de politiek staat, ook al is zichtbaarheid naar buiten toe de laatste jaren moeilijk geweest. Die verbinding tussen partijen en andere ideeën is de komende jaren een erg belangrijke taak. Door de wijziging van het kiessysteem zullen bij de volgende lokale verkiezingen in 2024 burgers niet meer verplicht moeten gaan stemmen. Met de resultaten van extreemrechts in de Franse presidentsverkiezingen in het achterhoofd zou Schoten wel eens één van de eerste Amerikaanse stijl van verkiezingen kunnen zien in Vlaanderen. Ik ben daar niet bang van, wel beducht voor, populisme is zo gemakkelijk. Mildheid en menselijkheid is toch wel wat anders. Nog nooit was onze groene inclusieve manier van politiek belangrijker dat nu.
 
Zoals steeds op een nieuwjaarsreceptie organiseerde de Schotense ecologisten ook een verkiezing van de Groene Pluim, een prijs voor sociale en groene verwezenlijkingen door verenigingen of individuen in onze gemeente. Van de genomineerden dit jaar Sarah Geeft VZW, een ruilwinkel in de Filip Bourletstraat, Gruunrant Onthardt, die de speelplaatsen van Scholen Ter Linde en Vita-et-Pax mee hielpen te ontharden, en Patrick Vinck met het Circulair 2900 project, kon enkel Sarah geeft niet aanwezig zijn. De andere twee kandidaten stelden zichtzelf graag even voor en bedankten de Groenen voor de nominatie. De aanwezigen op de receptie 'Vinckten' uiteindelijk actieve duizendpoot Patrick Vinck aan als laureaat. Hij kan nu een plaats zoeken om de Groene Pluim, een fysiek kunstwerk gemaakt door de Schotense Caroline Braem, ergens aan de muur te hangen.


 
Eindigen deed de voorzitter met een oproep voor een volgend (Jong) Groen event in Schoten. Op Woensdag 18 mei om 20u00 in het Cogelshof komt klimaat expert en milieueconoom Aviel Verbruggen een stand van zaken geven over waar we nu, na de Klimaattop COP26 in Glasgow, staan in het internationaal klimaatbeleid. Aviel Verbruggen prof Em. aan de UA was ooit lid van het IPCC, International Panel on Climate Change dat de VN adviseert in deze materie. Kortom een autoriteit die naar Schoten komt. Met deze lezing hopen de Jong Groenen van Schoten terug aan te knopen met de klimaatmarsen die door de pandemie ook teruggevallen zijn. Zo maakt de Groene Schotense familie met veel enthousiasme een succesvolle herstart.