Adviesraad in de kijker: De Jeugdraad

25 Mei 2021

Adviesraad in de kijker: De Jeugdraad

Als groep merken wij bij Groen Schoten dat het niet altijd evident is om duidelijk te maken aan onze leden en sympathisanten met wat we allemaal bezig zijn. Hier willen we graag extra op in zetten met oa onze nieuwsbrief maar ook door alle verschillende commissie, raden en adviesraden waar wij in zetelen in de kijker te plaatsen. Hierdoor hopen wij dat jullie meer zicht krijgen op waar wij allemaal mee bezig zijn.  

Om de spits af te bijten hebben we gekozen voor de jeugdraad omdat dit nog een van de actievere adviesraden is in deze coronatijden. En ook omdat onze vertegenwoordiger er samen met enkele andere leden iets heeft kunnen verwezenlijken.


De jeugdraad is een adviesraad van de gemeente wat wilt zeggen dat zij adviezen verlenen aan het bestuur over alles wat jeugd aangaat. Van verkeersveiligheid over speelbossen en speeltuinen tot het skatepark en de nieuwe pumptrack (waarvoor de werken net gestart zijn), tot de vele activiteiten die georganiseerd worden voor de kinderen en jongeren van Schoten zoals de Sinterklaasstoet en de Parkhappening, allemaal passeren ze regelmatig op de jeugdraad.


Daarnaast organiseert de gemeente ook jaarlijks op vraag van de jeugdraad de feestbussen op oudejaarsnacht om onze feestvierders veilig over en weer naar ’t stad te brengen. Dit gaat over 2 verschillende bussen, 1 die we samen met verschillende gemeentes inleggen een extra enkel en alleen voor de Schotenaar. Nu dit is natuurlijk niet gratis en de gemeente voorziet hier telkens een budget voor van in totaal € 2677,50 voor de 2 bussen. Nu vanwege de coronacrisis hadden we al aangeraden om enkel de gemeenschappelijke bus te laten rijden daar er waarschijnlijk minder reizigers gingen zijn vanwege de strenge maatregelen. Uiteraard zijn deze nog verstrengt tegen dat het zo ver was dus hebben we ook de 2e bus niet laten uitrijden vanwege de avondklok. Maar dit budget was natuurlijk wel voorzien in de begroting van de gemeente voor het jaar 2020.


Dit konden we uiteraard niet zomaar laten passeren dus vroeg onze voorzitter Harald die in de jeugdraad zetelt voor (Jong) Groen wat er met dit budget kon of ging gebeuren. Deze bal werd vakkundig teruggespeeld door de schepen van Jeugd Iefke met de vraag aan de jeugdraad of er ideeën waren om met dat budget te doen. Hierop werd het idee geopperd door de stagiair van ons jeugdhuis de Kaddish dat de gemeente met dit geld elke jeugdvereniging 1 keer hun zaal laat huren op hun kosten wanneer er terug events mogen doorgaan. Met een moeilijke technische uitleg die erop neer kwam dat de gemeente dit geld nog in 2020 moest uitgeven en er geen voorafbetalingen mogen gedaan worden probeerde Iefke deze deur nog terug dicht te doen. Maar dit was zonder onze jongerenvoorzitter Jelmer (die in de jeugdraad zit voor zijn chiro) gerekend die de deur terug open stampte met het idee van de gemeente bonnen te laten kopen bij kaddish voor 1 keer de volledige zaalhuur en deze dan te schenken aan de jeugdverenigingen zodoende dit geen voorafbetaling meer is.


Na nog enkele weken geheimzinnigheid vanuit de kant van de gemeente naar het jeugdhuis en de rest van de jeugdraad toe wist Brecht de opvolger van Olivier, die toen nog als onafhankelijke in de jeugdraad zetelde, los te weken bij de jeugddienst dat het er toch doorgeraakt is. En even later werd het nieuws verkondigt via de media dat de jeugdverenigingen deze bonnen gingen krijgen. Maar zelfs op het moment dat het al in de media verscheen was er nog onze bij het jeugdhuis over wat nu exact bekostigd ging worden door de gemeente en wat er nog voor de vereniging zelf was. Dit is dan nog mee opgehelderd door Jelmer die als bestuurslid van de jeugdraad en ex-ondervoorzitter van het jeugdhuis even brugfiguur speelde in dit dossier.


Eind goed al goed dus en onze jeugdverenigingen moet enkel nog de verbruikte drank en de waarborg betalen dus als alles netjes verloopt en er niet te veel drank wordt uitgedeeld maken ze ook nog eens gegarandeerd winst! Een extra zetje voor de jeugdverenigingen die zo hun best hebben gedaan om in deze moeilijke tijden er te blijven staan voor de kinderen en jongeren in onze gemeente! Hiervoor kregen ze laatste jeugdraad zelfs nog een dikke pluim van het Schotense covid evenementen overleg omdat de jeugdverenigingen veruit de meeste en best voorbereide evenementaanvragen binnenbrachten! Deze bonnen om na deze lastige periode weer epens stevig uit te bol of misschien beter uit te bubbel te kunnen gaan zijn dus oververdiend! En wij als (jong) groenen kunnen alvast niet wachten om onze jeugdverenigingen op deze talloze feestjes nog een extra (pintje te pakken) hart onder de riem te steken! Als dit niet als toekomstperspectief kan tellen weet ik het ook niet meer!


Op naar betere tijden!