Groen Schoten reikt hand naar democratische partijen

24 Januari 2024

Groen Schoten reikt hand naar democratische partijen

"Groenen zijn niet tégen, groenen zijn vóór, voor een gezonde lucht voor onze kinderen, voor een gezonde leefomgeving, voor een warme en solidaire gemeenschap.“   Meyrem Almaci

Groen Schoten reikt hand naar democratische partijen op receptie

Na enkele jaren een lentedrink georganiseerd te hebben, heeft Groen Schoten op zaterdagmiddag 20 januari 2024 opnieuw een nieuwjaarsreceptie gehouden. Naar jaarlijkse traditie werden ook nu weer drie sociale en/of ecologische verenigingen uit Schoten genomineerd voor de Groene Pluim. Deze prijs is intussen al aan de zevende editie toe. Op democratische wijze wordt de winnaar gekozen door alle aanwezigen op de receptie.

Vooruitblik op 2024

Dat 2024 een speciaal jaar wordt, is te merken aan de grote aanwezigheid van Groene kopstukken zoals Vlaams lijsttrekker Kim Buyst, federaal lijsttrekker Meyrem Almaci, tweede op de federale lijst Staf Aerts en Groen Plus-voorzitter en lijstduwer Mieke Vogels. Allen kwamen ze de lokale groep succes wensen voor een actief en strijdbaar jaar. Meyrem Almaci gaf een bevlogen speech: "Groenen zijn niet tégen, groenen zijn vóór, voor een gezonde lucht voor onze kinderen, voor een gezonde leefomgeving, voor een warme en solidaire gemeenschap.“ Lokaal voorzitter Harald Gjertsen reikte in zijn speech expliciet de hand aan andere democratische partijen om de verbinding op te zoeken.

Groene Pluim 2024

Een opvallende rode draad komt terug bij de drie genomineerden dit jaar. Alle 3 tonen ze aan dat de Schotenaar het heft zelf in handen neemt daar waar de gemeente een steek laat vallen. 

Appel&Ei

Appel & Ei, de sociale kruidenier van Schoten, telt ondertussen een 50-tal vrijwilligers. De organisatie bereikt veel mensen, maar krijgt van de gemeente een minimaal subsidiebedrag als ondersteuning, waarmee zelfs de vaste kosten niet gedekt kunnen worden. Via giften komt er gelukkig voldoende steun, maar dit verzekert geen vast inkomen. De vrijwilligers houden de moed erin en met een groot hart zorgen ze voor huiswerkbegeleiding, voeding aan minimale prijzen, gezelligheid en zoveel meer. 

Actiecomité Asfalt

Actiecomité Asfalt engageert zich voor de gezondheid en leefbaarheid van Schoten. Al 20 jaar lang veroorzaakt de asfaltfabriek hinder in de omliggende wijken.
“Wij hebben als inwoners van de wijk 20 jaar lang proberen praten met de asfaltindustrie, maar telkens werden wij met een kluitje het riet in gestuurd. Wij hebben daarom het heft in eigen hand genomen en ons verenigd zodat we de lucht in onze wijk gezond en proper kunnen houden.” Aldus Luc Bosmans, de woordvoerder van het Actiecomité. 

Vrienden van Vordenstein

De “vrienden van Vordenstein” zijn ook met vele vrijwilligers. Samen onderhouden ze het prachtige park. Niet voor niets is de Green Flag uitgereikt aan het mooi onderhouden en divers park. Dat is een welverdiende erkenning voor het vele werk, want de overheid voorziet almaar minder betaalde werkkrachten. Het is dus bang afwachten wat dit voor de toekomst brengt. 

Appel&Ei wint Groene Pluim 

Appel&Ei wint de groene pluim! De zichtbaar geëmotioneerde vrijwilligers namen de prijs in ontvangst. Een schilderwerk van kunstenares Geerlinde Verbrugge, de grootmoeder van gemeenteraadslid Brecht Verwulgen. Brecht licht toe: “Elk jaar gaan we op zoek naar een artiest in Schoten die een kunstwerk voor de Groene Pluim wil maken. Op deze manier hebben we een originele handgemaakte prijs, waarmee we lokale kunstenaars steunen. Dit jaar moest ik niet zo ver zoeken en heb ik ‘ons moeke’ gebeld. Ze heeft de uitnodiging met liefde geaccepteerd en is vrijwel meteen beginnen schilderen.”

Appel&Ei, de sociale kruidenier in Schoten, is zeer vereerd met het werk en heeft het schilderij ondertussen al opgehangen (zie foto)

Verkiezingen 2024

Hoe zal Groen, de derde grootste partij van Schoten, het doen in 2024? Grote namen als Annelies Verlinden, Maarten De Veuster en Tom Van Grieken lijken de Groene partij niet te deren, de partij weet zich goed staande te houden en verwacht opnieuw goede resultaten. Groen Schoten voorzitter Harald Gjertsen stelt zich open op naar de andere democratische partijen: “Elk jaar voel je op onze receptie dat verbinding kan in Schoten, wij zullen alvast op die manier in het leven en in de politiek blijven staan. In een polariserende wereld is dat onze kracht en visie voor Schoten. Eén vraag die ons bezighoudt is of N-VA en VB gaan samenwerken, dat willen we niet zien gebeuren.”

"Ook zonder in de meerderheid te zitten hebben de Groenen al hun stempel gezet op het beleid" -Harald Gjertsen

Ook zonder in de meerderheid te zitten hebben de Groenen al hun stempel gezet op het beleid, tastbaar en zichtbaar in de straat. Zonder de Schotense Groenen zouden vele bouwprojecten, zoals waar bijvoorbeeld wijk Donk mee kampt, al lang gepasseerd zijn. Zonder Groen zou er nooit een overkoepelende mobiliteitsstudie uitgevoerd zijn voor al die projecten samen. Vanaf 2025 is het uiteraard ons doel om dat nog actiever te doen en zelf mee in het gemeentebestuur te geraken. De decennialange druk vanuit Groen om het marktplein in het centrum te vergroenen, zou eindelijk gerealiseerd kunnen worden. Maar om Groene plannen te realiseren, is Groen nodig in het gemeentebestuur. Vier jaar na de aankoop van domein de Bonte Hannek is deze nog steeds niet opengesteld voor het publiek, de aangekondigde vernieuwing van het Cogelspark komt er niet en heeft u al spelende kinderen gezien in het speelbos aan de Ransuildreef?