Centrumvernieuwing

05 December 2021

Centrumvernieuwing

Centrumvernieuwing Schoten gaat, eindelijk, het centrum vernieuwen. Een heraanleg van de winkelzone van de Paalstraat en omgeving is hoog tijd. Er zijn naar veiliger verkeer nog grotere prioriteiten die al langer op een make-over wachten (zoals het laatste deel van de Paalstraat!), maar toch zijn we verheugd dat er na lang aandringen van onze fractie eindelijk aan begonnen wordt.

Stap in de goede richting

De plannen zien er goed uit, en konden op een enthousiaste respons van onze fractie in de gemeenteraad rekenen. Er wordt eindelijk werk gemaakt van een afbouw van het aantal parkeerplaatsen op ons marktplein. En een groot voordeel zal zijn dat ineens ook het autoverkeer door de Paalstraat zelf aan banden kan worden gelegd. 

 

 

Daarom roepen we iedereen op om gebruik te maken van de mogelijkheid die de gemeente ons geeft om inspraak te hebben in de plannen. Want uiteraard zullen er mensen zijn die 't liefst tot IN de winkel met de auto willen rijden, wetenschappelijk onderzoek toont al lang aan dat autoluwe centra het economisch veel beter doen dan winkelstraten waar auto's doorheen rijden. Daarom zijn er enkele zaken die we goed in de gaten zullen houden: 

Wetenschappelijk onderzoek toont al lang aan dat autoluwe centra het economisch veel beter doen dan winkelstraten waar auto's doorheen rijden!

- Een minimale hoeveelheid auto's op het marktplein laten parkeren zodat dit plein eindelijk meer is dan een parking.

- Je kan aangeven wanneer je de Paalstraat autovrij wil; uiteraard suggereren wij op zijn minst tijdens de winkeluren.


-De timing is heel belangrijk: er moet eerst werk gemaakt worden van de heraanleg van het begin van de Churchilllaan, dan het Marktplein en de Paalstraat; en pas in laatste fase, indien dit nog noodzakelijk blijkt, de dure investering in een extra verdieping op centrumparking 't Ven. We willen niet dat die eerst wordt verwezenlijkt, want dat zou de derde keer zijn dat er eerst een uitbreiding van de parkeermogelijkheden komen en dan pas een opwaardering van de Markt; iets dat in het verleden al twee keer is misgelopen.

We vinden het fijn dat het college de bevolking betrekt bij de heraanleg van het centrum; het is iets dat iedere Schotenaar aangaat, en niet enkel de rechtstreekse bewoners en winkeliers. Een jammere zaak is dat in de enquête niet alle mogelijkheden voor de Paalstraat aangegeven worden. Zo kan je niet aanduiden dat je ze autovrij wil tijdens de winkeluren, en ook de mogelijkheid om een permanent autovrije toestand te verkrijgen staat niet als mogelijkheid; dit moet je dan maar invullen bij "andere". Minstens suggestief fout, maar ook statistisch is dit geen goede zaak.

Wordt, ongetwijfeld, vervolgd!