Aangepast lichtplan kleurt koud en fel

09 December 2019

Aangepast lichtplan kleurt koud en fel

In november keurde de gemeenteraad het aangepaste lichtplan goed. Zonder Groen. Groen blijft zich afvragen op vraag van wie ’s nachts het licht aan moet en waarom onze straten worden ondergedompeld in fel koud licht. Gezelliger wordt het er niet op. 

Peter Arnauw (gemeenteraadslid Groen): "Zijn er recente klachten? Neen. Want wie vraagt nu straatverlichting om 3 u ‘s nachts? Is het verantwoord om iedereen daarvoor financieel te laten opdraaien? Want dat het meer zal verbruiken en dus kosten, is evident. Ook al bespaar je energie door te dimmen, je verbruikt altijd meer dan wanneer je dooft. Een positief gevolg van het oude lichtplan is dat er veel meer mensen tegenwoordig een goed fietslicht hebben."

Dat er in onze centrumwijken licht blijft branden zal ons niet al te veel storen. Maar waarom over heel Schoten het licht aan moet blijven ’s nachts snappen we niet. Hoeveel mensen fietsen na 24u nog door de buitenwijken? En moet iedereen daar dan voor opdraaien? Mensen moeten beseffen dat ze, als ze in onze woonparken gaan wonen, ze in de natuur wonen. Dat het daar donker is en dat er in de herfst bladeren vallen. 

Groen is blij dat er een aantal aanpassingen eindelijk worden doorgevoerd. We vroegen al een paar keer voor een evaluatie van het oude plan. Dat er een aantal straten van zone veranderen, zoals de parallelwegen van Churchilllaan en Paalstraat, is een goede zaak. Ook dat bestaande lichtpalen verder gebruikt worden, is ronduit een duurzaam idee. De recente aanpassingen in de wijk Deuzeld lijken ons beter dan dat het was.

Maar er zijn belangrijke punten die Groen wilt aanvullen of wijzigen. We leggen daarvoor drie amendementen voor:

  1. In alle woonparken (de woongebieden met open en de woongebieden met bosrijk karakter) willen we dezelfde lichtkleur zoals die nu al wordt gebruikt in de Zeurt: maximum 1800-2200 Kelvin (K). Ter info: in de Nachtegalenlei, waarvan schepen Brat (N-VA) terecht opmerkte dat dit een nachtmerrie is, is de lichtkleur 3000 K en de lichtintensiteit te hoog (zie foto).
  2. In alle andere zones dient de lichtkleur aangepast te worden. Daar waar nu staat dat de lichtkleur tot 3200 K mag, willen we dat dit daalt tot 2800 K. 3000 K wordt als warm wit betiteld, maar er is een groot verschil als die temperatuur 200 K hoger ligt.
  3. In de woonparken wilt Groen de lampen doven van 0u tot 6u. 

Bijkomend voordeel van deze drie amendementen: de gemeente werkt pro-actief aan een nachtdier vriendelijk beleid voor o.a. vleermuizen en nachtvogels. Goed voor het milieu en goedkoper. Extra aanpassingen in vliegroutes van vleermuizen blijven natuurlijk belangrijk. Opmerkelijk voorbeeld is de nieuwe straatverlichting in Beringen. Bij de heraanleg van de Nieuwendijk werden klassieke straatlantaarns vervangen door rode ledverlichting. Dit om de vele vleermuizen in het nabijgelegen natuurgebied, de Vallei van de Zwarte Beek, niet af te schrikken. Beringen vertroetelt de vleermuis. Schoten ook? 

Je raadt het al. Alle drie de amendementen van Groen werden door de N-VA/VLD meerderheid verworpen. Er volgde een verwarde uitleg op onze vragen over de lichtkleur. We ontwaarden een zeker ongemak. Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) gaf zelfs toe dat hij niets snapte van 'Kelvin', de kleurtemperatuur van een lamp. Toch stemde hij met gemak tegen onze voorstellen.

Wat is Kelvin? De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager het aantal Kelvin, hoe ‘warmer’ en geler het licht. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe ‘kouder’ en witter het licht. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een alternatief voor gloeilampen dan kan je het beste kiezen voor een led-lamp met 2700K. Deze extra warm witte kleur zorgt voor hetzelfde sfeervolle en zachte licht zoals je dat gewend bent van een gloeilamp, maar met een veel lager verbruik en warmte afgifte als voorheen. In veel Schotense straten brandt nu geel en warm licht.

 

Op de onderste foto zie je goed het verschil van lichtkleur in de Nachtegalenlei: vooraan de oude gele verlichting, verderop de nieuwe witte felle ledverlichting van 3000 K.